Dodano: 12 07 2013
Wyświetleń: 623
Urządzenia do zmiękczania wody
Zmiękczanie wody to rozwiązanie techniczne, które sprawia wyeliminowanie z wody jonów powodujących jej twardość – przeważnie jonów wapnia i magnezu. Jony żelaza mogą zarówno być wykluczane w procesie zmiękczania (tzw. odżelazianie). Najskuteczniejszym trybem zmiękczania wody jest podłączenie urządzenia zmiękczającego prostolinijnie do ujęcia wody. Zmiękczacz wody to wyjątkowe urządzenie służące do zmiękczania wody poprzez usuwanie z niej składników mineralnych powodujących jej twardość. Zmiękczanie wody to istotny proces, gdyż twardość wody w gospodarstwach domowych i firmach może być przy użyciu niemu zniżona. Twarda woda może przyczynić się korkowanie się rur, oraz gorsze działanie detergentów i specyfików piorących. Zmiękczanie wody hamuje występowaniu tych negatywnych rezultatów. Twarda woda wywołuje wysokie niebezpieczeństwo wytrącania się kamienia kotłowego w domowych systemach wodociągowych. Wywołuje to produkowanie się nalotu w rurach, a co za tym idzie, zmniejszenie efektywności urządzeń ogrzewających (bojlery, podgrzewacze przepływowe). To być może podwyższyć koszt nagrzewania wody od 15 do nawet 25%. Następnym nieporządanym skutkiem wytrącania się kamienia kotłowego i powstawania osadu są osłabienia urządzeń AGD (pralek, zmywarek itd. ). Koszt ich reperacji lub wymiany może poważnie osłabić domowy budżet. Zmiękczanie wody oznacza wydłużenie żywotności urządzeń AGD, a zarówno całkowitego systemu wodociągowego. Ma również duży wpływ na poprawę wydajności i żywotności systemów ogrzewających, klimatyzatorów, paneli ogrzewanych energią słoneczną i wielu innych. Zmiękczacze likwidują głównie jony wapnia (Ca2+) i magnezu (Mg2+). Wapń i magnez wielokrotnie określa się mianem minerałów powodujących twardość. W wielu zastosowaniach fabrycznych w jakich woda ma główne znaczenie, takich jak browary, wytwórnie napojów gazowanych czy wody pitnej, ale zarówno w wytwórniach wykorzystujących wodę chłodniczą twardość wody ma ponadprzeciętne rola.
Komentarze:
Wpis nie został jeszcze skomentowany!
Dodaj swój komentarz »